tiistai 17. toukokuuta 2016

Ilmiöpohjainen oppiminen

Yksilölliset oppimismenetelmät ja ilmiöpohjainen oppiminen tuntuvat liittyvän toisiinsa, ainakin uuden opetussuunnitelman mielestä.  Mistä siis on kyse?

Wikipedia määrittelee ilmiöpohjaisen oppimisen seuraavasti:

"Ilmiöpohjaisessa opetuksessa ja opiskelussa oppimisen lähtökohtana ovat kokonaisvaltaiset, todellisen maailman ilmiöt. Ilmiöitä tarkastellaan kokonaisina, aidossa kontekstissa, ja niihin liittyviä tietoja ja taitoja opetellaan oppiainerajat ylittäen. Lähtökohta poikkeaa perinteisestä oppiainejakoista koulukulttuurista, jossa usein opeteltavat asiat on hajotettu suhteellisen pieniksi ja irrallisiksi palasiksi (dekontekstualisointi). Ilmiöpohjaisuus on vuonna 2008 noussut termi, joka tarkoittaa pitkälti samaa kuin horisontaalinen eheyttäminen 1980-luvulta alkaen.
Ilmiöpohjaisessa oppimisessa edetään tyypillisesti ongelmalähtöisen oppimisen menetelmän seitsemän askeleen mukaisesti. Nämä askeleet ovat:
  1. käsitteiden selventäminen
  2. ongelman määrittäminen
  3. aivoriihi
  4. ongelman analysointi
  5. oppimistavoitteiden muodostaminen
  6. itseopiskelu
  7. purku ja arviointi"

Heti perään Wikipedian sivulla todetaan näin:

"Teoria- ja tutkimustietoa ilmiöpohjaiseen opetukseen on niukasti saatavilla, onhan kyseessä lähinnä opetuksen organisoimisen tapa, jonka sisällä sovelletaan erilaisia tutkimusperustaisia pedagogisia malleja. Ainepedagogit pitävät kyseenalaisena sitä, että opettajat joutuvat opettamaan asioita, joihin heillä ei ole pätevyyttä."

Jaahas. Särähti korvaan tuo viimeinen virke...

Aki Luostarinen kirjoitti jo vuonna 2012 tekstin ilmiöpohjaisesta oppimisesta.

Youtubesta löysin hänen videonsa samasta aiheesta:Jo kuulostaa paremmalta! Uteliaisuus on mahtava juttu! Ja nyt löysinkin jo tieni Ilmiöpohjainen oppiminen ja opetus -sivustolle. Sieltä löytyy näköjään paljon ideoita ja kokemuksia ilmiöihin opetuksessa. Aivan varmasti vietän aikaa tuolla!

Tämähän on iso juttu. Materiaalia tulee vastaan netistä vaikka kuinka. Youtubesta löytyi Virpi Pietikäisen kokoama soittolista ilmiöpohjaisesta oppimisesta. Kannattaa katsoa!

Youtubessa on myös Anne Rongaksen kokoama lista:Jatkoin surffailua. Nyt löytyi Ilmiöopas.

Siellä lukee näin:

"Tälle sivustolle kirjoitettiin syyslukukaudella 2013 ilmiöopas, joka esittelee jo toteutettuja aktiivisen oppimisen ja oppiaineita integroivan opetuksen toteutuksia. Samalla myös jäsennettiin ilmiöpohjaisen oppimisen toteuttamiseen liittyviä asioita eri näkökulmista."

Eli on materiaalia saatavissa vaikka kuinka paljon. Löydänpä nämä nyt itsekin helposti jatkossa... 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti